lördag 23 augusti 2014

The Butterfly Effect

Filmen The Butterfly Effect handlar om Evan som drabbas av minnesförluster som barn. Som vuxen upptäcker han en förmåga att kunna återvända till sin barndom vid just dessa händelser då han drabbats av minnesförluster. Han försöker ändra sitt och andras liv genom att agera annorlunda och förändra händelsekedjan. Han vill göra livet bättre för sina närmaste, sin mor och närmaste vänner.

Tyvärr ställer han till det. När han ändra på en sak till det bättre så leder det till andra saker som istället förvärras. Vid ett tillfälle när han är barn blir hans hund grymt dödad av en jämnårig och hans vän Lenny försöker förgäves rädda livet på hunden genom att få upp snöret som håller den fången. När han åker tillbaks till sig själv som barn ger han Lenny ett vasst föremål för att han ska kunna skära av snöret. Hunden klarar sig men det som händer är att Lenny hugger ihjäl hunddråparen istället och hamnar på mentalsjukhus.

Ju mer han försöker ställa saker och ting tillrätta desto mer trasslar han till det. Filmens titel, fjärilseffekten, handlar om alla de totalt oförutsägbara saker som våra handlingar kan leda till. Även om man hade kunnat leva om sitt liv, som Evan delvis kan, är det inte säkert att det hade blivit bättre. Vi hade kanske handlat annorlunda vid olika avgörande händelser men vi vet ju inte vad som hade hänt istället. Saker och ting hade kanske bara förvärrats.

Kanske är det så med Gud också. Vi ställer ju alla frågor som varför Gud inte agerar annorlunda? Varför gör han inte något åt ondskan i världen? Om han nu har all makt på jorden och historien i sin hand, varför styr han inte de historiska händelserna så att vi får en bättre värld?
Ja, ett svar kan vara att han faktiskt gör det och att vi lever i den bästa av världar som Leibniz talade om. Med hänsyn taget till den fria vilja som vi människor har blivit begåvade med har Gud styrt den historiska utvecklingen efter bästa förmåga och den värld vi lever i råkar vara den bästa av alla möjliga historier.

Evan kunde åka tillbaka till tidigare versioner av sig själv och styra sitt eget beteende men han kunde ju inte styra omgivningens respons. Han kom mot slutet fram till att det bästa var att vara elak mot en jämnårig flicka, som han annars tyckte väldigt mycket om, för att hon skulle välja att bo med sin mamma istället för sin pappa vid deras skilsmässa. Därmed räddade han hennes liv när hon fick en god uppväxt som hon inte hade fått med sin pappa. Han var tvungen av offra vänskapen med henne för att kunna rädda henne. En perfekt händelseutveckling som inte innebar något lidande överhuvudtaget fanns inte.